Az energiatanusítvány és a postagalambok versenye

Van egy olyan hobbim, amit a legtöbben első hallásra nagyon furcsának találnak. Ez nem más, mint a postagalambok tenyésztése és versenyeztetése. Régen persze egy jól kiképzett postagalamb nagyon sokat ért. Mostanra viszont már nyilvánvalóan csak egy érdekes hagyományt megőrző hobbi. Postagalamb versenyekre járni pedig azért is nagyon jó, mert a versenytársak olyan fontos dolgokra is felhívhatják a figyelmünket, amelyek egyáltalán nem kapcsolódnak a galambok tartásához vagy idomításához. Engem például a legutóbbi versenyen emlékeztetett valaki arra, hogy érvényes energiatanusítvány is kelleni fog ahhoz, hogy el tudjam majd adni a házamat.

Az illető egy weboldalt is ajánlott, ahol nem csak azt tudhatom meg, hogy mi az az energiatanusítvány, hanem igényelhetek is ilyen dokumentumot. A javasolt weboldal neve: e-tanusitas.eu.

Az e-tanusitas.eu részletesen leírja, mi is az az energiatanusítvány

Az e-tanusitas.eu weboldal egy olyan internetes oldal, ami egyrészt tájékoztatást ad az energetikai tanúsítványokkal kapcsolatos legfontosabb kérdésekben, másrészt pedig segít mindazoknak, akiknek valamilyen okból (pl. ingatlaneladás, pályázat stb.) energetikai tanúsítványra lenne szüksége. Az oldalon tehát kezdő és haladó szintű infókat is találhatunk. A weblap tájékoztató anyagai rövidek, könnyen emészthetők, stílusuknak köszönhetően pedig nem kell energetikai szakértőnek lenni ahhoz, hogy megérthessük a leírt dolgokat.

Az e-tanusitas.eu oldalon olyan alapvető információkat is megtudhatunk, mint például az, hogy pontosan mi is az az energiatanusítvány. Vagyis elolvashatjuk, hogy ez a tanúsítvány egy olyan dokumentum, ami megmutatja, hogy bizonyos energetikai szempontú elvárásoknak hogyan felel meg az az ingatlan, amihez az adott tanúsítvány készült. Az e-tanusitas.eu információi alapján a tanúsítvány lényege legegyszerűbben úgy fogalmazható meg, hogy megmutatja, mennyi energia kell az adott ingatlan fenntartásához.

Itt arról is pontos tájékoztatást kapsz, hogy hogyan zajlik egy ilyen tanúsítvány elkészítése

Az energiatanusítvány fontos dokumentum lehet például ingatlaneladáskor, de szükség lehet rá például különböző energetikai beruházásokhoz kapcsolódó pályázatokhoz is. Az e-tanusitas.eu a tájékoztatás mellett tanúsítványok elkészítését is vállalja, amelynek költségeiről és folyamatáról a weboldalon szintén tájékozódhatunk. A weboldal csapata által kiállított tanúsítványok alapvetően 10 évig érvényesek. De az oldal felhívja a figyelmet arra, hogy ha a tízéves intervallumon belül történik valami olyan beruházás, ami komolyan megváltoztatja az ingatlan energetikai helyzetét (pl. szigetelés, napelemes rendszer kiépítése, fűtésrendszer cseréje stb.), akkor érdemes lehet 10 évnél előbb is új tanúsítványt igényelni, amely tükrözi a felújításoknak megfelelő helyzetet.

Az energetikai tanúsítványok elkészítése egyébként bonyolult és hosszú munkának hangzik, de az e-tanusitas.hu-ról kiderül, hogy valójában egy mindössze 5 lépésből álló folyamat. Ráadásul szinte minden lépését az ehhez értő szakemberek végzik, tehát nekünk szinte alig van benne feladatunk.

Az első lépés a céggel való telefonos kapcsolatfelvétel, amelynek során minden olyan információt felvesznek, amelyre a helyszíni felmérésen szükség lehet. Második lépésként a cég egy mérnök kollégája személyes helyszíni felmérést végez, amelynek során felveszi azokat az adatokat, amelyek alapján meg lehet írni egy ingatlan energetikai tanúsítványát. A harmadik lépés a tanúsítvány elkészítése a felmérés eredményei alapján. A negyedik lépés a tanúsítvány eljuttatása a megrendelőhöz, ami mindössze 24 órát vesz igénybe. És végül az ötödik lépés maga az, amikor felhasználjuk a kész tanúsítványt a céljaink eléréséhez.

Az e-tanusitas.eu-val egy energiatanusítvány elkészítése gyors és egyszerű folyamat. Ha neked is szükséged lenne ilyen dokumentumra, minden hétköznap reggel és este nyolc óra között várják a hívásod! (Még postagalamb sem kell ahhoz, hogy kapcsolatba lépj velük 😉 )